От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Покана за участие в регата на 29-ти юни

29-ти юни е Международният ден на р. Дунав. ТД Приста - Русе ще отбележи този ден със състезание с туристически каяци от месността Стълпище (при с. Мечка) до гр. Русе. Събитието е една от инициативите за "Русе - европейски град на спорта" и е втората активност от проекта на ТД Приста: "Русенци спортуват сред природата - във въздуха, на скалите, по реката".


ТД Приста осигурява за участниците: двуместни каяци, гребла, спасителни ризи, инструктори, медицинско лице. Логистиката по извозване на лодките и хората, както и осигуряването на придружаващ моторен съд, също е ангажимент на Дружеството.


Кой може да участва - членовете на ТД Приста и гости, отговарящи на изискванията за воден туризъм по р. Дунав.
Регламент: Организирано е превозването на участниците в регатата от Русе от Стълпище. Старт на регатата в 10:00. Почивка на о-в Люляка и едночасово еко състезание. Потегляне към Русе. Финал пред хотел Рига с финален спринт. Награждаване на победителите на Кея. Измиване и прибиране на лодките в х. Приста.


За записване и допълнителна информация: Канцелария на ТД Приста, гр. Русе, ул. Княжеска 1, тел 0888/221234 и 082/820272, Сашо Попов.

 

Събитие във фейсбук - тук.

 

Регата


Проектът на ТД Приста „Русенци спортуват сред природата – във въздуха, на скалите, по реката“ е комплекс от спортно-туристически състезания, представящи дейността на основни клубове в дружеството – по алпинизъм, спелеология, приключенски и воден туризъм и др., по един достъпен и атрактивен начин. Другите две активности, предвидени в рамките на проекта, са: 

 

- „Вертикален спринт” - на 2-ри октомври
Състезание за бързо движение по вертикално въже през ролка на дистанции 10, 20 и 30 м, с използване на спелео-алпийска техника. Ще се проведе на учебните скалите при х. Алпинист – с. Басарбово.

 

- Петобой за деца на висяща спортна площадка - атракцион на въжени съоръжения над земята, със състезателен елемент. Участниците трябва да преминат по алпийска стълбичка, въжен мост, висящи стъпала, махало и въжен тролей. Първото такова състезание се проведе на 1-ви юни в Парка на младежта, като участие взеха 160 деца. Предстои второ, на 2 юли, отново в Парка на младежта, както и още едно - на 27 септември (Международен ден на туризма) - на х. Здравец. 

 

Проектът „Русенци спортуват сред природата – във въздуха, на скалите, по реката“ се реализира по програмата „Русе – Европейски град на спорта 2016“ , с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.

 

Русе - европейски град на спорта 2016

 

Повече за проектните дейности на ТД Приста през 2016 г. можете да видите тук. От 33:22 е включването ни за проектите и Деня на Дунав, а от 1:05:00 говорим за фотоконкурса "Пещерите и ние".