От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
130 чувала с отпадъци събраха доброволци на островите Алеко и Мишка

130 чувала с отпадъци събраха доброволци в 10-тата акция по почистване на Дунавските острови, организирана от ТД Приста. Акцията, която се проведе през уикенда (2-3 юли) на островите Алеко и Мишка, е част от проекта "Дунав - синьото училище", финансиран от VIVACOM Регионален грант.

 

На 1-ви юли участниците чистиха на остров Алеко, където събраха 75 чувала с отпадъци и то в най-топлия ден тази година! Прохлада и отмора те намираха в плитчините по Дунав. Доброволците палаткуваха край Ряхово и на 2-ри юли продължиха към остров Мишка, където събраха още 55 чувала с отпадъци. Отпадъците бяха събирани разделно в два вида чували: в бели чували се събираха пластмаса и метал, изглеждащи годни за рециклиране (т.е. които не са прекалено замърсени или разложени и смесени с почвата), а в черни – всичко останало. Около 50% от събраните отпадъци са рециклируеми и предстои да бъдат извозени до пункт за рециклиране.

 

В акцията участваха 31 души, 25 от които - доброволци, останалите 6 - инструктори по туризъм и други придружаващи лица (шофьор, капитан, мед. лице). 48% от участниците дойдоха от Русе, 29% - от София, 13% - от Тутракан и 10% от Стара Загора. За 68% от хората (21 души) това беше първо участие в акция на ТД Приста за почистване на Дунавските острови. В акцията лек превес имаше силният пол - 19 мъже (61%), докато дамите бяха 12 (39%), но се трудиха не по-малко усърдно.


 

Да почистим Дунавските острови!

 

ТД Приста стартира акциите по почистване на Дунавските острови преди 2 години. През 2015 г. се проведоха 7 акции по почистване на островите Батин, Люляка, Алеко и Мишка, като бяха събрани общо 904 чувала с отпадъци, 630 (или 69.7%) от които – рециклируеми (603 чувала – пластмаса, 27 – стъкло) и отделно - едрогабаритни отпадъци с обем за около 20 чувала. Акциите през 2015 г. се реализираха по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009-2014 г. Те бяха с обща продължителност 20 дни, а участие в тях взеха общо 156 души, 120 от които – доброволци и 36 – експерти и други придружаващи лица. През 2016 г. ТД Приста продължи с акциите по почистване, като проведе две такива - една на островите Алеко и Мишка и една - на Батин и Люляка.

 

Следващия уикенд, 7-8 юли, предстои да се проведе още една акция по почистване, този път на островите Вардим и Люляка. Идеята е доброволците да тръгнат от Свищов в събота сутрин и да стигнат до Русе в неделя. Записването за тази акция приключи - 20 доброволци вече са заявили присъствието си.

 

Тази година акциите по почистване на островите, организирани от ТД Приста се реализират по проекта "Дунав - синьото училище", финансиран от VIVACOM Регионален грант. По проекта са предвидени още практически дейности по обучение и опазване на местообитания и видове в защитените местности Калимок-Бръшлен и блато Кайкуша.