От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Нови 52 чувала с отпадъци събраха доброволци на островите Алеко и Мишка

Нови 52 чувала с отпадъци събраха доброволци в 12-тата акция по почистване на Дунавските острови, организирана от ТД Приста. Акцията, която се проведе през уикенда (14-15 октомври) на островите Алеко и Мишка, е част от проекта "Дунав - синьото училище", финансиран от VIVACOM Регионален грант.

 

На 14-ти октомври участниците се спуснаха с каяци от с. Сандрово и чистиха на остров Алеко, където събраха 47 чувала с отпадъци. Интересна находка беше чувал с еднакви кенчета и кутии от прясно мляко, вероятно изхвърлен от недобросъвестен корабен екипаж. Вечерта участниците палаткуваха на остров Мишка, където сутринта на 15-ти октомври събраха 5 чувала с отпадъци и след това част от групата продължи към Тутракан.

 

Акция 12 

 

Отпадъците бяха събирани разделно в два вида чували: в бели чували се събираха пластмаса и метал, изглеждащи годни за рециклиране (т.е. които не са прекалено замърсени или разложени и смесени с почвата), а в черни – всичко останало. Над 50% от събраните отпадъци са рециклируеми и предстои да бъдат извозени до пункт за рециклиране.

 

В акцията участваха 20 души, 14 от които - доброволци, останалите 6 - инструктори по туризъм и други придружаващи лица (шофьор, капитан, орнитолог). 60% от участниците дойдоха от София, 35% - от Русе и 5% - от Тутракан. 


Чувалите с отпадъци бяха изнесени на брега около една седмица след приключвне на акцията от екип на ТД Приста с помощта на Ряховски рибари. Поради големия интерес към тези акции се очаква до края на годината да бъде организирана поне още една такава, която ще бъде обявена своевременно.

 

Снимки от акцията можете да видите тук.

 

Това е третата акция по почистване на Дунавските острови, проведена тази година по проекта "Дунав - синьото училище". По време на първата акция по същото направление (островите Алеко и Мишка) бяха събрани 130 чувала с отпадъци, а втората акция се проведе от Свищов до Русе, като бяха събрани около 50 чувала с отпадъци.