От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Пролетен сбор-експедиция "Орлова чука - 2013"

 

Пещерните клубове ”Приста” и “Академик” - Русе ви канят да участвате в Пролетен сбор-експедиция „Орлова чука - 2013”, включена в календара на БФСп.


Време на провеждане: 11-14 април 2013 г. (четвъртък – неделя)


Място: Пещерата „Орлова чука”, отстояща на 2 км от с. Пепелина, на 7-8 км от гр. Две Могили и на 40 км от Русе.


Авто транспорт: По пътя Бяла – Русе трябва да се отклоните към гр. Две могили. На 2-3 км след изхода от града по посока Иваново има маркиран разклон на дясно за „Орлова чука”. Пътят е асфалтиран и стига до паркинга при хижата и пещерата.


Жп връзки: Пещерата е близо до ЖП линията София – Г. Оряховица – Русе. Най-близките ЖП точки са: на 6 км спирка Табачка (само за пътнически влакове) и на 10 км е гара Две Могили (за всички влакове). При уговорка по телефона можем да осигурим транспорт между гарата и пещерата.


Програма


- 11 април: Пристигане и настаняване на участниците. Проникване в пещерата „Орлова чука”.
- 12 април: Работа в пещерите „Орлова чука” и „Ал.Блажев”.
- 13 април: Провеждане на международното състезание за скорост на въже 30 м. Проникване и работа в пещерите „Орлова чука” и „Александър Блажев”.
- 14 април: Тренировъчна спасителна акция на скалите над р. Черни Лом и/или в пещерата „Орлова чука”. Закриване на проявата.


Може да бъде организирано и разглеждане на историческите и културни забележителности в района – средновековния град Червен, Ивановските скални църкви, Басарбовския манастир.


Нощуване: в палатки на поляната над пещерата или в хижа „Орлова чука” (около 20 места) - на преференциални цени.


Дългосрочна цел на работата в „Орлова чука” е откриването на нови галерии и съединяването ѝ с пещерата „Ал. Блажев”, отстояща на 1.2 км по въздуха!


Необходима екипировка: Бивачна екипировка, индивидуални съоръжения за проникване в хоризонтални пещери за „Орлова чука” и във вертикални – за „Ал. Блажев”. Екипирането на отвесите (-7 и -10 м) се осигурява от домакините.


Участници: В експедицията могат да участват неограничен брой пещерняци от клубовете, заявили участие, които искат да се запознаят с „Орлова чука” и района и да помогнат за изследването им. Участниците трябва да имат минимален практически опит в хоризонтални пещери, а за „Ал. Блажев” – да владеят техника на единично въже.


Всички пещерни спасители са добре дошли да се включат в тренировъчната спасителна акция на скалите (70 м) пред „Орлова чука”, каквато беше проведена и миналата година. Необходимо е да си носят личната екипировка за движение по единично въже. Организаторите ще осигурят общата екипировка и носилката.


Районът на „Орлова чука” предлага и един отличен скален полигон за обучение на начинаещи пещерняци. Не се притеснявайте да доведете и курсисти и да съчетаете проникването им в хоризонтална пещера с упражнение на ТЕВ на скалите.


Документи: Необходими са медицинско и документ за застраховка с минимално покритие.


Финансови условия: Осигурени са още топли напитки (чай, кафе) и скромен „коктейл” за последната вечер. Всички останали разходи са за сметка на участниците.


Ръководство:

гл. ръководител: Сашо Попов (Приста-Рс),

зам. гл. ръководител: Ангел Георгиев (Академик-Рс),

технич. р-л: Дилян Димов и Стефан Петков (Приста-Рс).


Заявки за участие: на адрес speleo.prista@gmail.com или гр. Русе 7000, ул. „Княжеска” №1, ТД ”Приста”, както и на телефон: 0878 472 421, 0888 22 1234 - Сашо, 0897 212 791 - Ангел.


Пролетен събор - експедиция "Орлова чука"