От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
С терористичен акт завърши експедицията на Нанга Парбат

Кърваво и трагично приключи експедицията на Нанга Парбат на 22-ри юни около 22:30 ч. Десет алпинисти загинаха, но не покосени от опасностите на "планината-убиец", а от куршум в тила.

 

Група от 15 маскирани мъже обкръжили базов лагер (4200 м) и под дулото на автомати вързали и изкарали всички в центъра на лагера. Освободили само един от хората в лагера - пакистанец катерач от Хунза.

 

Неговите думи преразказва Иван Томов - 28-годишният алпинист от Русе по чист късмет се е намирал в лагер 2 на 6100 м през това време.

В базовия лагер (БЛ) в злополучната нощ са били 3-ма украинци, 2-ма словаци, 1 литовец и 4-ма китайци + обслужващ персонал пакистанци. Терористите обрали на всички парите, часовниците и всички ценности. После ги наредили в редица, завъртяли ги с гръб и ги екзекутирали. Обявили, че отмъщават за Бен Ладен и се представили за талибани. Единственият убит пакистанец е бил сунит. Един китаец успял да избяга, отнесли му ухото, сега е в болница, но не е ясно състоянието му.
 
Терористичният акт най-вероятно е дело на местни, представящи се за талибани шиити, с цел обир.

"И най-вероятно нашите пакистанци в кухнята са знаели за всичко. Защото през тази долина, започваща от 1600 м.н.в., до БЛ преходът е поне 10-12 часа, минава се през 2 села и няма как да мине такава шайка незабелязано. Никой не се обади, след като са минали нагоре. Знаели са конкретно в кои палатки има хора, при все че бяха само 10 човека алпинисти, палатките - над 50. Дойдоха от нищото и се изпариха, въпреки адекватната намеса на пакистанската армия. Вчера бяхме подложени на мародерство от страна на персонала в БЛ. Изчезнаха на всички парите и всички електронни устройства (моите липси – телефон, челник и други дреболии, парите носех в раницата със себе си нависоко)", пише Иван във фейсбук профила си.
 
"Ние извадихме късмет и бяхме в лагер 2 на 6100 м. Лавините и каменопадите не успяха да ни убият, направиха го някакви болни мозъци, за които сме нищо повече от неверници-свинояди и нашата пролята кръв им дава билет за извратения им рай. Почивайте в мир, приятели.", завършва Иван.

Днес военните са евакуирали Иван Томов и останалите членове на експедицията с хеликоптери от БЛ до Гилгит и оттам с военен самолет - до Исламабад. През цялото време алпинистите били с конвой и давали показния. Украинците били на разпознаване в моргата.

 

На летището в Исламабад алпинистите са посрещнати от всички посланици. Сега следва чакане няколко дни, докато дойде багажът, и резервация на билети за вкъщи...
 
Това е една песен, която Иван е сложил на фейсбук-профила си в чест на убитите си приятели. Нека да я изслушаме и да помълчим замалко.