От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Русенски пещерняк в най-дълбоката пропастна пещера в света

      Международната спелео експедиция “Крубер-Вороня 2013″ се проведе от 27 юли до 27 август тази година и в нея участваха 43 спелеолози от 7 държави. Българските участници в нея бяха Теодор Кисимов от пещерен клуб „Приста" Русе, Константин Стоилов от СПК „Академик София“ и Пламен Спилков от пещерен клуб „Аида Хасково“. Експедицията беше организирана от Украинската спелео асоциация с цел продължаване проучването на най-дълбоката пещера в света.


Крубер-Вороня е най-дълбоката пещера на Земята, наричана е още "подземния Еверест". Намира в планинския масив Арабика от планинската верига Гагра в Голям Кавказ, Абхазия. Входът на пропастта е на 2240 м надморска височина. От 2001 г. тя стои неизменно на първо място в световната класация на пещерите по дълбочина. Тогава в нея е достигнато до -1710 м, а в следващите години са открити още дълбини, до минус 2196 м. Преодоляването на 1000 метровата граница под земята се счита за сериозно постижение. А само в Крубер-Вороня до сега е премината бариерата от -2000 м в естествена пещера, като това е разликата между надморската височина на входа и на дъното. Пещерата е притегателен център за изследователи и учени от цял свят.

 

В Крубер-Вороня Теодор Кисимов участва във водолазен екип от пещерняци с цел събиране на пещерна фауна. Той успя два пъти да достигне до крайния сифон „Два капитана” (подводна пещерна галерия, през която се преминава с гмуркане), на дълбочина 2145 м. По пътя си към дъното, Теодор преодоля със задържане на дъха и сифони на дълбочина -1440 м и -2010 м, а с водолазна екипировка се гмурна през сифона „Квиточка” на -1960 м. Константин Стоилов достигна залата „Гейм Овър” на дълбочина 2080 м и също преодоля сифона разположен на -1440 м. Пламен Спилков достига 1200 м, като след това направи еднодневно скоростно излизане до повърхността. За съжаление малкото оставащо време не му позволи да се спусне на по-голяма дълбочина.

 

Участието на тримата пещерняци в експедиция “Крубер-Вороня 2013″ е най-значимото спортно постижение на българската спелеология до този момент.

 

Теодор Кисимов

       Снимка: Алексей Жалов