От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
През вр. Ботев до Шипка

 Пътепис


И тази зима членове на русенското туристическо дружество „Приста“  и приятели преминаха в 5 лъча по билото на Стара планина, за да достигнат до паметника на Шипка. В похода по повод националния празник взеха участие алпинисти, пещерняци и туристи от Русе, София, Пловдив, Пазарджик, Шумен, Ямбол, Габрово, Велико Търново и Априлци. Имаше и участник от Ню Йорк.

 

 По Млечния чал

 

Най-дълъг беше маршрутът на първия лъч, който тръгна от хижа Бенковски на 19-ти февруари. Втори и трети лъч стартираха едновременно на 27-ми февруари, а на 28-ми февруари се изкачиха до заслон Ботев, съответно втори лъч - от хижите Плевен и Амбарица, а трети лъч – от х. Левски. Групата от Амбарица премина старопланинския траверс, характеризиращ се с висока трудност. На следващата сутрин участниците в двата лъча честитиха заедно баба Марта на метеоролога на вр. Ботев (2376 м) и развяха на старопланинския първенец транспарант с надпис „За Да Остане ПРИРОДА“, показвайки отношението си към екологичните проблеми в България.

 

 За Да Остане ПРИРОДА

 

Двама души, изкачващи се от Карлово през х. Равнец, спаха на палатка на вр. Жълтец (2227 м) и настигнаха групата на 1-ви март на х. Тъжа. На х. Тъжа се присъединиха още планинари, идващи от село Тъжа и гр. Априлци (кв. Острец). На 2-ри март събралите се над 40 души продължиха заедно към хижа Мазалат в не много добри атмосферни условия – вятър, мъгла и мокър сняг.

 

В същия ден четвърти и пети лъч,  стартиращи на 28-ми февруари и 1-ви март съответно от хижите Тъжа и Партизанска песен, потеглиха заедно от х. Мазалат към х. Узана.

 

 х. Мазалат

 

На 3-ти март сутринта, в ясно и слънчево време, втори и трети лъч също се отправиха към географския център на България – Узана, където бяха посрещнати от дъжд, кал и топъл обяд. Групата продължи до Шипка, размишлявайки върху подвизите на предците ни и върху саможертвата на обикновения човек.

 

Сред най-красивите моменти от похода бяха залезите на вр. Ботев и вр. Марагидик, както и зашеметяващият с феерия от цветове изгрев на х. Мазалат. Горчив привкус у участниците остави разораната от камиони пътека от х. Партизанска песен до х. Узана. Сечи (при това в природен парк!) обезобразяваха пейзажите наоколо и самия международен пешеходен маршрут, част от Е3.

 

Участниците завършиха похода, обЛЪЧени с добро настроение и заредени с енергия и ентусиазъм за нови пътешествия.

 

Кеф на връх Ботев

 

Текст: Весела Мичева

Снимки: Станислав Стефанов - Стенли