От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Доброволчески лагер за почистване на островите Батин и Люляка

ТД Приста Русе кани приятели на река Дунав, любители на водните спортове и радетели за чиста околна среда да се включат във втория доброволчески лагер по Дунавските острови, организиран от дружеството. Лагерът ще се проведе от 15-ти до 19-ти юли и ще включва воден поход с каяци, почистване на остров Батин и остров Люляка от отпадъци, беседи за флората и фауната на островите и наблюдение на птици.ПРОГРАМА НА ЛАГЕРА


15.07 (сряда) – тръгване от Русе в късния следобед; пристигане на участниците в с. Беляново - вечерта; нощувка на палатки в селото (на брега на р. Янтра)
16.07 (четвъртък) – воден поход по р. Янтра и р. Дунав, достигане до носа на остров Батин и чистене там; спане – на брега срещу средата на острова (идеално място за палаткуване - беседки и чешма)
17.07 (петък) – по-опитните гребци се връщат срещу течението до носа, ако има останали отпадъци; останалите – чистят на опашката на остров Батин
18.07 (събота) – продължаваме да чистим на опашката на остров Батин, след което се спускаме с каяците към остров Люляка; чистим на носа на Люляка и спим на брега срещу опашката (на пясъчния плаж, където беше лагерът по време на първата акция)
19.07 (неделя) – ден за довършителни дейности, извозване на отпадъци, почистване на екипировка, събиране на палатки и отпътуване.
Допълнително ще уточним кои дни ще бъдат беседите и наблюдението на птици.


НУЖНИ УМЕНИЯ


Да се забавлявате и да подавате ръка на другарче в нужда - ако трябва да го измъкнете от някой шубрак или да му намажете гърба.


Тъй като до островите се стига по вода - с каяци, добре е да можете да плувате. Опитът с карането на каяк също е препоръчителен, но не е задължителен - ако не сте много уверени с греблото, ще бъдете разпределени в тандем с по-опитен каякар. В акциите ще участват няколко водачи и инструктори по туризъм към ТД Приста, както и придружаващ каяците плавателен съд с капитан.


Снимка: Михаил Михов


НУЖНА ЕКИПИРОВКА


Носете си палатка, спален чувал, шалте, челник, канче, прибор, слънцезащитна шапка и репелент срещу комари. По време на чистенето препоръчваме тънък дълъг панталон, тънка блуза/риза с дълъг ръкав и подходящи обувки за газене в кал (гумени ботуши например). За придвижването по вода можете да заложите на сандали/джапанки, препоръчваме да си вземете и бански. За вечерите в лагера метнете някоя връхна дрешка в раницата.


Ние осигуряваме спасителна жилетка и гребло, работни ръкавици и чували.


Снимка: Виктор СтояновТРАНСПОРТ


Осигурен е транспорт от Русе до брега на съответния остров. Ще имате запазено място в двуместен каяк. Мястото и часът на срещата за участниците ще бъдат уточнени след приключване на записванията за акцията. Наличните каяци позволяват включването на до 25 доброволци.


Ако пътувате до Русе от друго място - пишете ни, за да се опитаме да помогнем и с транспорта до града.ХРАНА


Осигуряваме лека, вегетарианска храна, три пъти на ден за цялото време на пребиваване. Ако обичате да хапвате месо – носете си :).ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ


Извън обичайните съображения при прекосяване на река с каяк, има също риск от набези на комари. Препоръчително е да си носите репелент и дрехи с дълъг ръкав/крачол :). Осигурено е присъствието на медицинско лице.АКО Е ЛОШО ВРЕМЕТО?


В зависимост от водното ниво на река Дунав, метеорологичните условия или други, независещи от организаторите обстоятелства, е възможно някои дати да бъдат променени или да се почиства брега без воден поход до съответния остров.КАК ДА УЧАСТВАТЕ?


Запишете се в следната форма (отнема не повече от 2-3 минути) до 12 юли включително или до изчерпване на местата:
http://goo.gl/forms/wm3qjkaJm1Акцията се организира от ТД Приста, по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

www.ngogrants.bg


EEA Grants