От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
170 чувала отпадъци събрани на Батин и Люляка, 82% рециклируеми

170 чувала отпадъци събраха доброволци в акцията по почистване на островите Батин и Люляка, организирана от 15-ти до 19-ти юли от ТД Приста. От тях около 130 (или 76%) са с пластмаса, годна за рециклиране, 10 чувала стъкло (или близо 6%) и 30 (или близо 18%) – отпадъци, негодни за рециклиране.

 

След предаване на отпадъците от предишната акция (остров Люляка) за рециклиране стана ясно, че  всички пластмасови отпадъци, които не са пълни с пясък/кал или полуразложени и смесени с почвата), са годни за рециклиране.

 

В акцията участваха 20 доброволци, 5 експерти и други придружаващи лица. 76% от участниците дойдоха от Русе, а останалите 24% - от София, Шумен, Трявна, Севлиево и Свищов. 36% от участниците бяха на възраст между 18 и 35 години, 40% - от 36 до 45 г., останалите 24% - от 46 до 60 г. В акцията с 1 повече бяха мъжете – общо 13 или 52% от всички участвали.

 

Снимка: Михаил Михов

 

Вечерта на 15-ти юли, сряда, участниците се събраха в с. Беляново, от където на 16-ти потеглиха с каяци към остров Батин. На 16-ти и 17-ти юли доброволците нощуваха до с. Батин и почистваха съответно носа и опашката на остров Батин, като събраха общо 75 чувала отпадъци. С помощта на местни рибари чувалите бяха извозени до брега край с. Батин, откъдето ще бъдат поети от камион тази седмица.

 

Беседа по наблюдение на птици изнесе орнитологът Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Той предостави на участниците бинокли, с които да изследват от близо орнитологичния свят край остров Батин.

 

Снимка: Михаил Михов

 

На 18-ти юли доброволците се спуснаха по реката от с. Батин до носа на остров Люляка, където събраха още 95 чувала отпадъци, и лагеруваха на брега срещу острова. В неделя, на 19-ти юли, по план трябваше отпадъците от Люляка да бъдат извозени до брега, но поради ниското ниво на реката и образуването на плитчини, чувалите останаха на острова. Те ще бъдат извозени от Люляка по-късно тази седмица – при по-подходящи условия за моторни лодки.

 

Изключително „горещо“ премина акцията, включваща борба с комари, паяжини, храсти, клони, кал и тиня. Температурите бяха от порядъка на 37-38 градуса, но въпреки това доброволците работиха усърдно и приключваха с баня в реката. На остров Батин отпадъците бяха много разхвърляни – нямаше такива големи „находища“ или струпвания на отпадъци, както на остров Люляка. Поради тази причина там работата беше по-трудоемка.

 

Снимка: Илиана Тенева

 

Грубо може да се каже, че отпадъците имаха следното разпределение:

-          75% пластмасови бутилки

-          6% стъклo

-          5% стериопор

-          5% туби от гориво

-          3% опаковки на козметични продукти (шампоани, парфюми, дезодоранти)

-          2% найлонови торби и опаковки

-          2% джапанки и обувки

-          2% други отпадъци, включително ел. крушки и лекарства.

 

Впечатление направиха няколкото намерени бутилки за генно модифицирани семена, една от които носеше надпис „Monsanto”.

 

Снимка: Михаил Михов

 

Акцията, организирана от ТД Приста, е част от дейностите по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


www.ngogrants.bg


 

EEA Grants

 

В близките месеци предстоят още няколко подобни акции, като следващата ще се проведе в периода 19-23 август и обхваща островите Алеко и Мишка, намиращи между гр. Русе и гр. Тутракан.

 

Обзорни снимки от изминалата акция могат да бъдат видяни тук, както и тук.