От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Благотворителен базар за Непал

ТД Приста Русе и Сдружение “За Ехо” организират благотворителен базар в помощ на пострадалите от земетресението в Непал. Базарът ще се проведе на 29-ти септември (вторник) в два града - София (в Клуба на пътешественика, ул. “Сердика” 19, от 19 ч) и Русе (пред магазин Дими Байк, ул. „Професор Асен Златаров“ 9, от 10,30 до 19 ч). Събраните средства ще отидат за подпомагане образованието на децата, живеещи в село Туло Сябру, Непал - едно от силно засегнатите села в района на Лангтанг, където земетресението през април 2015 г. имаше най-разрушителни последици.

 

На базара в Русе ще се предлагат срещу дарение ръчно изработени аксесоари и украшения - цветя от прежда и от плат, обеци от полимерна глина, фолклорни торби, плетени от родопски баби, както и картички и книгоразелители със снимки от Непал, туристически карти на Троянски Балкан и книги, на които ще бъде даден нов живот.

 

В София базарът ще съвпадне с откриването на новото помещение на Клуба на пътешественика. Срещу дарение ще се предлага използвана, но запазена туристическа екипировка и дрехи, туристически карти на Троянски Балкан, картички и книгоразелители със снимки от Непал, както и ръчно изработени аксесоари и украшения: обеци и гривни от полимерна глина; фолклорни торби, плетени от родопски баби; дизайнерски гердани от корабни въжета; глинени съдове. Ще има и домашно приготвени вкусотии.

 

Инициативата се подкрепя от магазин Дими Байк, Клуб на пътешественика, Творчески тандем “Багреница”, Sun Made Art, Atame Handmade, Аксесоари ОТ ПОЛИмерна ГЛИНА.

 

Благотворителен базар

 

Група от 13 души - членове на ТД Приста и “За Ехо”, които през есента на 2014 г. прекараха две седмици в района на Лангтанг (Непал), са в основата на инициативата. От тях ще можете да научите повече на място, по време на базарите. Ето и кратка информация от групата.

Защо правим базара и какво се случи до сега?

 
Освен прекрасните гледки и снежните върхове, които имахме възможността да видим, се запознахме и с красотата и щастието на непалската душа и останахме запленени от неподправената искреност на хората в Хималаите. Разбрахме, че един от основните проблеми в Непал е децата да ходят на училище. И още през декември 2014 г. събрахме средства, с които да подпомогнем учебния процес в училището в село Туло Сябру, район Лангтанг. Там имахме щастието да се запознаем с едно изключително семейство - Чесум и Канча Лама. Чесум е единствената жена с висше образование в селото, директор на училището и отличен активист в подкрепа на образованието. Мъжът ѝ е планински водач и будистки лама. За съжаление при земетресението малкият им семеен хотел беше почти разрушен, по сградата на училището също имаше сериозни щети. Разбрахме, че едно от другите села, които посетихме по трека - Лангтанг - е напълно заличено от лицето на земята заради лавина, спуснала се в резултат на земетресението. Вероятно почти всичките му жители са загинали. Друго село, в което срещнахме прекрасни хора - Кянджин Гомпа - също беше сериозно пострадало.


Реагирахме на естествения човешки инстинкт да помагаш на други хора в нужда. Много бързо се организирахме и започнахме да събираме пари сред своите приятели и познати, за да може да помогнем на хората в Непал. До момента сме събрали и изпратили над 10 000 лв. на засегнати познати в Непал, по-голямата част от които - към семейството в Туло Сябру, с което поддържаме връзка. По-голямата част от средствата нашите приятели от Туло Сябру не използваха за себе си, а за цялото село, като ги насочиха към закупуване на лекарства, ремонт на сградата на училището и подсигуряване на възможност децата да ходят на училище през новата учебна година. Останалите средства отидоха за осигуряване на образование на собствената им дъщеря.


Може би някой ще възкликне, че е минало много време от земетресението. Всъщност, хората в Непал изкараха един изключително тежък дъждовен сезон - много от тях без читав покрив над главата си. В планинските селца основният източник на приходи е трекингът - хората работят като носачи, водачи, посрещат гости. След като хотелите им са повредени или изцяло разрушени, а в туризма има спад, то много трудно ще им бъде да стъпят отново на крака.

 

На страницата “Помощ за Непал” може да проследите подробно къде и за какво са отишли събраните до сега пари. Може да прочетете и емоционалния разказ на Явката от нашата група за земетресението и последствията от него.

 

Събитие във фейсбук: facebook.com/events/1639262506327789/