От синия Дунав до белите върхове:  105 години организирано туристическо движение в Русе
Новини и обяви
Включете се в октомврийската акция по почистване на Дунавските острови

ТД Приста Русе кани приятели на река Дунав, любители на водните спортове и радетели за чиста околна среда да се включат в петия доброволчески лагер по Дунавските острови, организиран от дружеството. Лагерът ще се проведе на 17-ти и 18-ти октомври и ще включва воден поход с каяци, почистване на островите Алеко и Мишка от отпадъци, беседи за дунавските риби и поминъка край реката, за флората и фауната на островите и наблюдение на птици.

 

ПРОГРАМА НА ЛАГЕРА

 

17.10 (събота) – трансфер гр. Русе – с. Сандрово; воден преход с. Сандрово – о-в Алеко; чистим находище на о-в Алеко; воден преход о-в Алеко – с. Ряхово; спане на палатки до ресторанта „Рибарска среща“ край с. Ряхово.

 

18.10 (неделя) – воден преход с. Ряхово – о-в Мишка; чистим остров Мишка; воден преход о-в Мишка - с. Бръшлян / гр. Тутракан; трансфер до гр. Русе с микробус, осигурен от ТД Приста.

 

Почисване на Дунавските острови

 

НУЖНИ УМЕНИЯ

 

Да се забавлявате и да подавате ръка на другарче в нужда - ако трябва да го измъкнете от някой шубрак например.

 

Тъй като до островите се стига по вода - с каяци, добре е да можете да плувате. Опитът с карането на каяк също е препоръчителен, но не е задължителен - ако не сте много уверени с греблото, ще бъдете разпределени в тандем с по-опитен каякар. В акциите ще участват няколко водачи и инструктори по туризъм към ТД Приста, както и придружаващ каяците плавателен съд с капитан.

 

НУЖНА ЕКИПИРОВКА

 

Носете си палатка, спален чувал, шалте, челник, канче, прибор, дъждобран, шапка, слънчеви очила и репелент срещу комари. По време на чистенето препоръчваме дълъг панталон, блуза/риза с дълъг ръкав и подходящи обувки за газене в кал (гумени ботуши например). За придвижването по вода можете да заложите на по-леки обувки, които да можете да обувате и събувате, когато се наложи (при качване и слизане в/от каяка например). Носете си резервни дрехи и нещо топло – за вечерта.

 

Ние осигуряваме спасителна жилетка и гребло, работни ръкавици и чували.

 

Гумени ботуши - част от екипировката

 

ТРАНСПОРТ

 

Ще имате запазено място в двуместен каяк. Мястото и часът на срещата за участниците ще бъдат уточнени по имейл след приключване на записванията за акцията. Наличните плавателни съдове позволяват включването на до 20 доброволци. Осигурен е сухопътен транспорт от гр. Русе до с. Сандрово (събота) и от с. Бръшлян / гр. Тутракан до гр. Русе (неделя).

 

ХРАНА

 

Осигуряваме лека, вегетарианска храна, три пъти на ден за цялото време на пребиваване. Ако обичате да хапвате месо – носете си Smile.

 

ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ

 

Извън обичайните съображения при плаване по река с каяк, има също риск от набези на комари. Препоръчително е да си носите репелент.  Осигурено е присъствието на медицинско лице.

 

АКО Е ЛОШО ВРЕМЕТО?

 

В зависимост от водното ниво на река Дунав, метеорологичните условия или други, независещи от организаторите обстоятелства, е възможно датите и/или местата за спане да бъдат променени или да се почиства брега без воден поход до съответния остров.

 

КАК ДА УЧАСТВАТЕ?

 

Запишете се в следната форма (отнема не повече от 2-3 минути), до 13-ти октомври включително:

 

http://goo.gl/forms/yO3pfdjl3G


Акцията се организира от ТД Приста, по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

www.ngogrants.bg

 

 

EEA Grants